Ste pripravljeni na novo Uredbo o prospektu?

21. julija 2019 se je začela uporabljati glavnina določb nove Uredbe o prospektu, ki je bila sicer sprejeta pred dvema letoma. Nova Uredba razveljavlja dosedanjo Direktivo o prospektu ter nadomešča določbe o prospektu vsebovane v nacionalni zakonodaji (v Sloveniji v Zakonu o trgu finančnih instrumentov), s tem pa predstavlja nov mejnik pri izgradnji enotnega trga kapitala v EU.

Za izdajatelje, vlagatelje in druge udeležence kapitalskih trgov nova Uredba – ki sicer sledi zasnovi do sedaj veljavne Direktive – prinaša spremembe zlasti na naslednjih področjih:

  • Povzetek prospekta: Nova Uredba si prizadeva, da bi bil povzetek prospekta – ki je pogosto edini del prospekta, ki si ga vlagatelji natančno preberejo – čim bolj koristen. S tem namenom je določeno, da sme biti povzetek dolg največ 7 strani ter da sme vsebovati največ 15 faktorjev tveganja – povzetek se mora torej osredotočiti na tisto, kar je pomembno in kar je za določeno izdajo specifično. Poleg obvezne vsebine povzetka, se izdajateljem omogoča določena fleksibilnost – vključijo lahko informacije, ki jih štejejo za “bistvene in pomembne”.
  • Poenostavljen prospekt: Uredba uvaja možnost tim. poenostavljenega prospekta, tj. prospekta, ki vsebuje poenostavljena razkritja. Takšni prospekti se lahko izdajo v zvezi s sekundarnimi izdajami vrednostnih papirjev, ki so bili uvrščeni na reguliran trg ali zagonski trg malih in srednjih podjetij vsaj 18 mesecev.
  • Prospekt EU za rast: Z namenom olajševanja dostopa do kapitalskih trgov zagonskim podjetjem – s tem pa do kapitala za njihovo uspešno rast – Uredba uvaja tim. prospekt EU za rast, tj. standardiziran prospekt, ki naj bi ga bilo mogoče pripraviti bistveno lažje in naj bi bil povezan z manjšimi administrativnimi obremenitvami.
SORODNE OBJAVE
Uvrstitev na lestvico Legal 500

Uvrstitev na lestvico Legal 500

Z veseljem sporočamo, da je odvetniška pisarna Sibinčič Novak & Partnerji ponovnouvrščena na lestvico vodilnih odvetniških pisarn v Sloveniji po…

Preberi več
Naše pravno znanje in povezave širimo prek meja.

Naše pravno znanje in povezave širimo prek meja.

Odvetniška pisarna Sibinčič Novak & Partnerji se je včlanila v Mackrell International Legal Network, globalno mrežo odvetniških pisarn, specializiranih za vsa…

Preberi več
Chambers and Partners je uvrstil Sibinčič Novak & Partnerji med najboljše odvetniške družbe v Sloveniji!

Chambers and Partners je uvrstil Sibinčič Novak & Partnerji med najboljše odvetniške družbe v Sloveniji!

Ponosno sporočamo, da smo bili pri Chambers and Partners v Global Guide 2024 rangirani  kot ena izmed enajstih najboljših odvetniških…

Preberi več

Naslov:

Odvetniška družba Sibinčič Novak & Partnerji
Dalmatinova ulica 8
SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Podatki o družbi:

Osnovni kapital 10.560 EUR

Matična številka: 9575782000

ID DDV: SI68184093

Okrožno sodišče v Ljubljani