Pokojninska novela – zanimivi vidiki

Z novim letom je v veljavo stopila pokojninska novela, ki v pokojninski sistem prinaša številne pozitivne spremembe. Medtem ko se je prejšnja novica dotaknila poglavitnega cilja novele, ki predstavlja zvišanje oziroma nagrado delovne aktivnosti med starejšimi delavci, pa v nadaljevanju predstavljamo še nekaj zanimivosti.

Kot navaja že prejšnja ureditev, se oseba lahko upokoji pri starosti 65 let, če ima najmanj 15 let zavarovalne dobe, oziroma pri starosti 60 let, če ima najmanj 40 let pokojninske dobe. Starostna meja pa se lahko za zavarovanca zniža zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka (v prvem letu otrokove starosti), služenja obveznega vojaškega roka in zaradi vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti.

Pogojev za predčasno pokojnino pa prihod leta 2020 in s tem pokojninska novela ne spreminja, kar pomeni, da mora oseba dopolniti 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe. Dobro sprejeto spremembo pa predstavlja višji odmerni odstotek, ki bo za 40 let pokojninske dobe za ženske znašal 63,5 odstotka pokojninske osnove, pri moških pa se bo v šestletnem obdobju postopno povečeval, dokler ne bo izenačen z odmernim odstotkom za ženske.

Pozitivno novost predstavlja tudi možnost, da se pokojnina za vsakega otroka poviša za 1,36 odstotka, vendar največ za tri otroke, pri čemer je obvezen pogoj, da se oseba, ki navedeno možnost uveljavlja, ne upokoji predčasno.

Za konec pa še zanimivost: po svetu je trenutno upokojitev najbolj ugodna za Avstrijce, Italijane, Luksemburžane, Portugalce in Turke – pokojnine so v povprečju le za desetino nižje od njihovih plač. Najmanj pa se upokojitve veselijo Britanci, Mehičani in Litvanci, saj njihove pokojnine v povprečju znašajo tretjino njihovih prejemkov.

SORODNE OBJAVE
Uvrstitev na lestvico Legal 500

Uvrstitev na lestvico Legal 500

Z veseljem sporočamo, da je odvetniška pisarna Sibinčič Novak & Partnerji ponovnouvrščena na lestvico vodilnih odvetniških pisarn v Sloveniji po…

Preberi več
Naše pravno znanje in povezave širimo prek meja.

Naše pravno znanje in povezave širimo prek meja.

Odvetniška pisarna Sibinčič Novak & Partnerji se je včlanila v Mackrell International Legal Network, globalno mrežo odvetniških pisarn, specializiranih za vsa…

Preberi več
Chambers and Partners je uvrstil Sibinčič Novak & Partnerji med najboljše odvetniške družbe v Sloveniji!

Chambers and Partners je uvrstil Sibinčič Novak & Partnerji med najboljše odvetniške družbe v Sloveniji!

Ponosno sporočamo, da smo bili pri Chambers and Partners v Global Guide 2024 rangirani  kot ena izmed enajstih najboljših odvetniških…

Preberi več

Naslov:

Odvetniška družba Sibinčič Novak & Partnerji
Dalmatinova ulica 8
SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Podatki o družbi:

Osnovni kapital 10.560 EUR

Matična številka: 9575782000

ID DDV: SI68184093

Okrožno sodišče v Ljubljani