Koronavirus in potovanja

Zaradi epidemije koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19) se veliko število potrošnikov danes med drugim srečuje tudi z odpovedjo že plačanih turističnih aranžmajev, letalskih vozovnic in nastanitev. V nadaljevanju vam pojasnjujemo nekaj pravic, ki jih imate kot potrošnik v primeru odpovedi.

 

  1. V primeru potovanja s turistično agencijo

 

Veljavni predpisi določajo, da lahko potrošnik od pogodbe o paketnem potovanju odstopi in je upravičen do povračila vseh plačil, brez plačila kakršne koli odstopnine, kadar se pred začetkom potovanja v kraju potovanja ali v neposredni bližini pojavijo neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na izvedbo turističnega paketa, ali neizogibne in izredne okoliščine, ki bistveno vplivajo na prevoz potrošnika v kraj potovanja.

 

Glede na razglasitev epidemije in v zvezi z le-to sprejetih ukrepov v Sloveniji je jasno, da gre trenutno za takšne izredne okoliščine, zaradi katerih potovanja v času trajanja sprejetih ukrepov niso mogoča. Ker torej gre za odpoved potovanja zaradi neizogibnih in izrednih razmer, imajo potrošniki v skladu z navedenim pravico do povračila zneskov, ki so jih plačali za svoje turistične aranžmaje. Tako mora turistična agencija potrošniku najpozneje v 14 dneh po odstopu od pogodbe vrniti znesek plačila. Enako velja tudi v primeru odpovedi potovanja v države, ki ne veljajo za ogrožene, saj glede na trenutno dejansko stanje potovanja iz Slovenije niso mogoča.

 

  1. V primeru nakupa letalskih kart v lastni režiji

 

V kolikor je let odpovedan, ker so v kraju potovanja razglašene izredne razmere ali pa se zaradi varnostnih ali zdravstvenih tveganj letalski prevoznik sam odloči odpovedati let, mora potrošniku ponuditi primerljiv nadomestni let ali možnost vračila kupnine za letalsko karto. Ker gre za odpoved zaradi izrednih razmer, potrošniku v tem primeru ne pripada dodatna odškodnina zaradi odpovedi. Za povračilo denarja je odgovoren letalski prevoznik, potrošniki pa se po pojasnila in pomoč lahko obrnejo tudi na morebitne posrednike, pri katerih so letalske karte kupili.

 

Če v kraju potovanja izredne razmere niso razglašene in prevoznik leta ne odpove, potrošnik pa vseeno iz preventivnih razlogov ne želi potovati, mora glede odpovedi letalske karte in možnosti povračila kupnine preveriti splošne pogoje poslovanja letalskega prevoznika in pravila, ki veljajo za določeno vrsto letalske karte, ki jo je kupil (tisti s fleksibilno karto lahko spremenijo termin leta, vendar je karta tega tipa zato dražja).

 

Glede na trenutno stanje pandemije večina letalskih družb izraža razumevanje do potrošnikov in jim dopušča spremembo datuma potovanja brez doplačil. Tako npr. letalski družbi KLM Royal Dutch Airlines in Lufthansa GROUP ponujata menjavo datuma potovanja brez doplačila, če ima potnik rezervacijo za let pred 31. marcem 2020, polet pa mora na podlagi zamenjave opraviti najkasneje do 31. maja 2020 (KLM Royal Dutch Airlines), oz. najkasneje do 31. decembra 2020 (Lufthansa GROUP).

 

  1. V primeru nakupa nastanitve v lastni režiji

 

Za primer odpovedi nastanitve s strani ponudnika veljajo smiselno podobna pravila kot pri odpovedi leta s strani letalskega ponudnika. Če ponudnik odpove že plačano nastanitev (ker. npr. nastanitveni objekt ne deluje), je potrošnik upravičen do vračila denarja oz. primerljive nadomestne nastanitve. Ob tem je potrebno upoštevati, da odpoved nastanitve s strani ponudnika zaradi razglašenih izrednih razmer (kot je pandemija), ne more biti podlaga za odškodnino, potrošnik torej lahko prejme le vračilo denarja oz. se s ponudnikom dogovori za morebitni poznejši datum nastanitve. Za vračilo denarja potrošniku je odgovoren direktno ponudnik nastanitve.

 

Evropski potrošniški center izpostavlja, da pri specializiranih spletnih platformah, ki delujejo kot posredniki, ni nikjer zaslediti določil, ki bi odpoved rezervacije s strani potrošnika obravnavala različno glede na razlog odpovedi. Kljub temu pa so se nekatere specializirane spletne platforme (kot npr. Booking.com ali Airbnb) v luči trenutnega dogajanja po svetu odločile potrošnikom omogočiti brezplačno odpoved vseh ali vsaj nekaterih nastanitev, ne glede na siceršnje odpovedne pogoje ponudnika nastanitve.

SORODNE OBJAVE
Uvrstitev na lestvico Legal 500

Uvrstitev na lestvico Legal 500

Z veseljem sporočamo, da je odvetniška pisarna Sibinčič Novak & Partnerji ponovnouvrščena na lestvico vodilnih odvetniških pisarn v Sloveniji po…

Preberi več
Naše pravno znanje in povezave širimo prek meja.

Naše pravno znanje in povezave širimo prek meja.

Odvetniška pisarna Sibinčič Novak & Partnerji se je včlanila v Mackrell International Legal Network, globalno mrežo odvetniških pisarn, specializiranih za vsa…

Preberi več
Chambers and Partners je uvrstil Sibinčič Novak & Partnerji med najboljše odvetniške družbe v Sloveniji!

Chambers and Partners je uvrstil Sibinčič Novak & Partnerji med najboljše odvetniške družbe v Sloveniji!

Ponosno sporočamo, da smo bili pri Chambers and Partners v Global Guide 2024 rangirani  kot ena izmed enajstih najboljših odvetniških…

Preberi več

Naslov:

Odvetniška družba Sibinčič Novak & Partnerji
Dalmatinova ulica 8
SI-1000 Ljubljana, Slovenija

Podatki o družbi:

Osnovni kapital 10.560 EUR

Matična številka: 9575782000

ID DDV: SI68184093

Okrožno sodišče v Ljubljani